HTML

madzsar soundclash fanatiks

LONG LIVE THE FUCKERY OF SOUNDCLASH testvéroldalunk a http://higherlevelsound.wordpress.com/ +++++ az én emailcímem pedig hanggyilkos kukac dzsímél pont kom

Friss topikok

"Well this one is dedicated to all just come selecta, who waan come test David Rodigan..."

2009.03.24. 16:12 killin tours

"Soundboy, wont you go home, go home to your Nana,Naaana, go home to your Nana, Nanaaa, you're too young to be a selecta..." (Cocoa Tea)

Hello everyone!

Elérkeztünk az utolsó nagy névhez, ő az akinek talán mi europid négerek a legtöbbet köszönhetünk. Hosszú lenne ezt levezetni, de az tuti, hogy az első korosztályos német soundok (90-95 közötti alapításúak) reggae zenére inspriáló alakja ő, Sir Ram Jam David Rodigan. Rodigan egy katonai bázison született aztmondja, hogy mikor is kiszámoljuk, ez benne a jó, hogy sok hallgatás után a rengeteg tanításból elég megmarad

"in 1967 i was sixteen yrs old and bought that tune" (Desmond Dekker : 007)

Németországba gyakran visszajárt, rádióműsorok, fellépések már a 80-as években elsősorban a Ruhr vidék környéken. A soundquke sound le is írta a weboldalán, hogy ezek a bielefeldi partyk nyitották fel a szemüket...Rodigan egész más mint a többiek, színésznek is tanult korábban, (Sherlok Holmes 1987-es epizódot láttuk a Maffia lyrical terroristjánál vasárnap) és a végtelenségig imádja ezt a kultúrát, és valószínűleg nem sokan tudnak róla többet mint ő...minden egyes fellépésén, legyen akár juggling vagy clash mindig tanít valami újat miközben lerobbantja a plafont. több mint 30 éve gyűjti és válogatja-játsza a bakelit lemezeket, és majdnem a kezdetektől fogva elismert, megbecsült és nagyon tisztelt személyiség a jamaikaiak/karibiek körében is mindenhol. Azok közé a soundok közé tartozik akiket nem tud senki megszorítani semmilyen nagy már nem élő legenda dubplate-jével, merthogy neki is mindenkitől van ilyen. A BBc rádión volt állandó műsora kitudja mióta, majd a Kiss FM nevű kisrádióhoz ment át. A BBC-n töltött évek alatt minden egyes nagy előadónak tudott hát biztosítani interjút, promóciót, és alighanem nagyon jól csinálta...Bob Marley, Dennis Brown interjúji figyelnek fenn a youtube-on...Már a 70-es évek végén állandó szereplő volt Jamaikán, első dubplate speciálja is ebből az időszakból való...erről Fada Sun mesélt egyszer, de nem emléxem pontosan, örömmel venném ha leírná akár kommentbe akár a fórumon a clashtopikunkba...

Barry G elleni rádiós clashei Jamaikán 83-85-ig egyike voltak az első dubplate clasheknek, de van még vagy egy tucat legendás clash fellépése. 89-ben például az ifjú bodyguardhoz látogatott el Maypen városába Clarendonba. Akkoriban a guard volt az új kedvenc, ő meg odament és lejátszotta a címadó Cocoa Tea himnuszát. COcoa Tea clarendoni, ez komoly pofon volt a Guardnak, állítólag utána keresték fel először az énekest...  

97-ben a Killamanjaro ellen állt ki Long Island-en, és GYŐZŐTT!!! A DHR moderátorok állandóan leírják, hogy Trooper kifektette az angol öregembert, ez nem igaz...a szar felvételből nem venném a bátorságot, hogy megmondjam a frankót de egyet tudok: Papa Jaro a Riddim magazin egyik első számában adott interjúja szerint, Trooper vesztett mert rabszolgatartónak nevezte Rodigant..ez valóban így volt, a speech után lejátszotta a Sanchez féle jamaikai himnusz dub-ot, amire Rodigan a következő köre elején azonnal az angol himnusszal válaszolt:D:D:D Super Cat is besegített Troopernek, hiába.

2001-ben St Elizabeth megyében valahol az ifjú Freddy Krugert tanította móresre az akkor kezdő Jaro selectort/mct...Freddy bemondta hogy respect Rodigan de most nyugdíjazni fogja...

"freddy Kruga you said you gonna make me retired tonight WRONG SPEECH!..you know why you cant make me retired?...i'm going to...fishing village...the parish of Clarendon..." és már fel is csendült újra a Cocoa Tea amiről szó volt...később Freddy megismételte és akkor a "Keep them talking" című Garnett Silk dubot kapta válaszul...De ahogy kezdte ezt a bulit Rodigan  (mindig jól kezd nagyon ám) egy custom made Princhers valami ezer évvel ezelőtti ottani buli emlékére : "St Elizabeth Rodigan is your own bandulero..."

2006-ban a father of all clashes nevű emlékezetes rendezvényen Downbeat the rulert győzte le Brooklynban. ezt a felvételt linkelni fogom mert igazi tananyag..a Brooklyni founding father of soundsystem culture, Downbeat, akinek a foundation, roots, early reggae dubplate boxa a legdurvább a világon....Rodigan megtalálta a közönséghez az utat, Damian Marley special egy studio one riddimre vágatva (rockfort rock) például...de ahogy kezdte az elős kört egy billy joel sima tune-al bevezetve azzal, hogy amikor leszállt a gépe azon gondolkodott mennyi jamaikai élt New Yorkban de milyen sokan elköltöztek máshová..." I have a New York state of mind"

Nem az az igazi soundkiller az öreg, kiszámítható is általában, de bármikor elő tud húzni a sok száz kiszámíthatóan érkező himnuszából egyet. ÉS MÁR MINDENKIT LEGYŐZŐTT AKI CSAK VALAHA NAGY NÉV VOLT.

 Ezenkívül pedig mindenki igazi tanára, szerintem nem túlzás azt állítani, hogy Európa nélküle a béka segge alatt lenne reggae ügyben. többet tanul az ember egy fellépésének a hanganyagából, mint amnnyit előtte egész életében kb...mindig mindent kommentál, elmeséli hogy volt, és bizony az egész üzenetét is nagyon jól összefoglalja sokszor. Nem teheted meg, hogy nem mész el életedben egy Rodigan fellépésre, ha igazi reggae fan vagy. Ez szemétül hangzik tudom, de akkor is igaz... A szerencsésebbek ott voltak az A38-on  amikor 2004 februárjában fellépett..(A 2006-os nem annyira emlékezetes mert FÁRADT VOLT, vagy nem tudom ,de a szettjén érezhető volt,hogy valami nem stimmel, ez nála mindig jól kivehető) ezen a bizonyos Bob Marley emléknapon február 6 volt ha jól emléxem...? na hát ott minden volt...amikor 4 évre rá meghallgattam a felvételt akkor mentem a falhoz beleverni a fejem, hogy ugyan milyen rohadt jól érezte magát mindenki és mennyire nagy emlékezetes buliként maradt meg, de mennyi minden nem tudatosult bennünk akkor még..Tenor Saw dubplate hangzott el az A38-on, ez már önmagában szerintem egy regényt kíván.. 

Nagyon reméljük, hogy láthatjuk/hallhatjuk még őt itthon, de az ő fellépése megér egy világ végére utazást is!

 

Híresebb dubplate-ek:

-Cocoa Tea : Wont you go home

-Super Cat : don dadda

-Tenor Saw: Rodigan play nonstop (golden hen)

-Dennis Brown: Rodigan is gonna getting himslef together (csak tőle hallottam a számot)

-Barrington Levy: Rodigan rock (prison oval rock) (valamint every barrington release since 1979 according to Father Sun)

-Garnett Silk: Keep them talking

- Shinehead : Englishman in New York

- Anthony Johnson: every night is a soundclash

- Anthony Redrose: Tempo (King tubby cut this 1985!!!)

-   Horace Andy: You try to conquer Papa Rodigan

- Prince Buster: HArd man fi dead

- Phillys Dillon: Rodi only has one life to live

- Tony Rebel: Jah by your side

-Capleton: Rodigan preview (007)

 

 

Híresebb clash-ek és trófeák:

-Rodigan vs Barry G 1983 RJR rádió Jamaika

-Rodigan vs Waggy T Miami 1993

-Rodigan vs Jaro 1997  Long ISland USA

-Rodigan vs Bass Odyssey vs Lp Riddim Clash 2006 trófea

-Rodigan vs Downbeat 2006 május Brooklyn, november London vendéggyőzelmekkel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Rodiganat Deathb4dishonor Jamaica Worldclash 2006

akadozik kicsit de HELLLLLÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://soundclash.blog.hu/api/trackback/id/tr941022686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása