HTML

madzsar soundclash fanatiks

LONG LIVE THE FUCKERY OF SOUNDCLASH testvéroldalunk a http://higherlevelsound.wordpress.com/ +++++ az én emailcímem pedig hanggyilkos kukac dzsímél pont kom

Friss topikok

the tallest mountain

2008.10.23. 16:17 killin tours

 

 

KILLAMANJARO

 

A csúcsok csúcsa, függetlenül attól, mennyire aktív, mennyi clasht tud maga mögött az utóbbi években, mert nem túl sokat....Összességében minden szempontot figyelembe véve a Killamanjaro soundsystem a jamaikai zene és kultúra legjobb megtestesülése alighanem...Bárhol a világon ahol egyszerre többen laknak jamaikai emigránsok Los Angelestől Londonig....Ha a Jaro jön fellépni az mindig ünnep. Évtizedek hosszú munkája, és sok olyan dolog eredméyezte ezt, amiről fogalmunk sincs....Noel Harper megalapította a 60-as években, azóta az ő személye kb ugyanolyan tiszteletnek örvend mint bárki aki aktív része a sound világnak...AKtív mint selector vagy egyebek...Ő a Killamanjaro tulajdonosa, biztos furcsa ezt olvasni de régebben minden soundnak volt ilyenje....a selector az mc és az operátor főnöke, rajta múlik hol lép fel a sound és mennyiért...Mr Harper valószínűleg azon kevés soundownerek közé tartozik a világon, aki a soundjából él...és itt se szabad elszörnyűlködni....nem veszi el a kenyeret a selectorai elől.... fellépések, saját studió, feltehetőleg szórakozóhelyek is....music business...

Noel Harper aka Papa Jaro 1969-ben alapította az azóta világhíres soundsystem-óriássá vált soundot Spanish town városában, de mivel akkoriban még bankban dolgozott nem tudott rendesen müködni. 1982-ben lett Ainsley Grey a selectora,majd a nyolcvanas évek végén egy rövid időre Jeremy Lee, ezután pedig Ricky Trooper. Kevés selector volt a világon olyan aki nehezebb ellenfél lett volna Troopernél ha soundclashre került a sor. Méltán lett a kilencvenes évek leghíresebb clash-selectora, és a 95-ben Portmore-ban (Jamaica) megrendezett clasht amelyet a newyorki Kingaddies ellen vívott, minden idők legeslegnagyobb clash-eként emlegetik.

99-ben mégis otthagyta  Papa Jaro-t és azóta saját soundsysteme van, jóval kevesebb sikerrel. Utódja Freddie Krueger lett. Pályafutása igen hasonló Trooperéhez, bár kevésbé markáns selector-egyéniség, és tavaly ő is kilépett, hogy szólókarrierbe kezdjen. Azóta Genius és Hype a selectorok, de nem tették még le igazán a névjegyüket. Más kérdés, hogy a Killamajaro dubplate boxával majdnem mindegy ki a selektor…Az meg pláne más, hogy azóta meg volt már olyan hogy freddie és trooper együtt (ukclash 08) de teljesen mindegy ki irányítja a jaro erőműveket..

Johhny Osborne, Garnett Silk, Early B, és Supercat nevü előadók pedig mintegy „original Jaro artist”  vagy „Killamanjaro deejay”titulust érdemelnek, ugyanis számtalan hatalmas dubplate-et készítettek a Killamanjaro soundsystemnek, és az említett 80-as években a Jaro bulijain kezdtek deejayzni, énekelni. A Killamanjaro-val kezdték el keresni a kenyérre valót magyarul. (mondjuk Johnny Osborne ez alól kivétel) De rajtuk kívül is minden valamire való reggae előadótól táskányi dubplate a tulajdona Mr Harpernek. A Jaro akkora tiszteletnek örvendett már mikorra beütött a dubplate-era, hogy nem kereste soha az előadókat dubplate ügyben, ez a mai napig fordított irányban történik… Nehéz minden soundnál nagy szavakat használni de alighanem itt kell a legnagyobbakat, a Killamanjaro valóban a tallest mountain. Jelentősége azért hatalmas, mert talán az egyetlen ma is aktív „régi” sound, aki sok azóta legendává lett előadót sajátjának mondhat.

 

híresebb clash-ek és trófeák:

-Jaro vs GT Hi-Fi Halfway Tree Kingston Jamaica 1985

-Jaro vs Stonelove Skateland Kingston Jamaica 1988

-Jaro vs Kingaddies (The Rematch) Portmore Jamaica 1995

-Jaro vs Rodigan Long Island NYC (Rodigan nyert)1997

-Jaro vs. Downbeat vs Sir Coxsone Brooklyn NYC Worldclash trófea 1998

-Jaro vs Bass Odyssey vs tony Matterhorn vs Mighty Crown vs Little Rock vs PowPow    Queens NYC Worldclash trófea 2000

 

 

 híresebb dubplate-ek:

-Dennis Brown: Champion Sound (Revolution)

-Garnett Silk: Undertaker a.k.a. Evacuate (Cusscuss)

update 2020 majus 20 :D  :

-Johnny Clarke: Reason (taxi)

-Sanchez: Anthem of Jamaica (acapella, no riddim)

- Tenor Saw: Try fi die (Answer)

-Tenor Saw: There is trouble in your way (general)

-Super Cat: Murder dat ( Answer)

-Junior Cat: Come trough (Punaany)

-Garnett SIlk: Jaro Rubadub soldier

-Michael Buckely: Send another send home (Stalag)

-Capleton: From you see a carbon (No carbon copy)

 

 

 

((((any sound hear this inna soundclash....+)

 

 

 

-Garnett Silk: Rub A Dub Soldier

-Johhny Clarke: Jaro dont fear no sound

-Johnny Osborne: My dream last night was about Papa Jaro (ALi Baba)

-Tenor Saw: There is trouble in your way (Tenor Saw-t is csak kevesen tudnak játszani dubplate-en merthogy 88-ban meghalt szegény, de ezt a számot csak a JARO, senki más!!! Olyannyira, hogy ez a szám csak mint Killamanjaro dubplate létezik, nincs hozzá megfelelő Tenor Saw eredeti..? ez nem biztos de nem hallottam még soha csak a jarotol)

-Nitty Gritty: False alarm (Stalag)

-Johhny Osborne: Reason (Taxi)

-Super Cat: Come down

-Junior Cat: Killin soundboy, Come trough (Punaany)

 

Mr Noel Harper aka Papa Jaro plusz egy baseballsapkás koma

 

 

 

 

 

 

 

 

Trooper

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://soundclash.blog.hu/api/trackback/id/tr7728271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olil*one 2008.10.24. 12:30:19

no akkor az elso link legyen az elso New York-i world clash.

World Clash New York 1998
Killamanjaro vs. Downbeat vs. Coxsone
30.Oct.1998 at Amazura

audio:
Part 1:
www.megaupload.com/de/?d=ZYG77SUK
Part 2:
www.megaupload.com/de/?d=VFQMP26I
Part 3:
www.megaupload.com/de/?d=H6X6BHK4
Part 4:
www.megaupload.com/de/?d=QE9CHJL3

video:
Part 1
www.megaupload.com/?d=8909MKRH
Part 2
www.megaupload.com/?d=557ABEQP
Part 3
www.megaupload.com/?d=ZT2AI9Y4
Part 4
www.megaupload.com/?d=D5W72NQD
Part 5
www.megaupload.com/?d=2F4FKYK9

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.10.25. 16:36:43

Ezeknél a híres clash-előknél nem játszik szerepet a származás? Úgy értem, hogy pl., ha mondjuk valaki vissza tudná vezetni a családfáját Cudjoe-ig, a "legnagyobb maroon"-ig:), akkor még nagyobb királynak számítana? Mondjuk, amennyire (nem) vágják ők a történelmet, gondolom, le se szarnák. Vagy?

killin tours 2008.10.25. 19:34:47

kedves :
de sztem leszarnák

killin tours 2008.10.26. 13:44:11

én is csatlakozom a feltöltésekhez olinak újfent köszönet

one of most discussed dance in soundsystem business/history...

King Addies alongside Killamanjaro 1993, Biltmore Ballroom , Brooklyn

Babyface és Ricky Trooper big man dance, de nem clashként hirdették...kishíján dub fi dubbal végződött, Ricky Trooper végül nem ment ebbe bele...az egyik Marley gyermek dubplate-jeiről szólt a végső vita, érdemes meghallgatni, Portmore 95.höz vezető út kezdete

www.megaupload.com/?d=ERPJWHF7

süti beállítások módosítása